Info en meer

dinsdag 31 juli 2012

Lichtpuntjes zijn er voor iedereen !

Alles kan een mens te veel worden, als de situatie en de omstandigheden ernaar zijn gezet.
Gewild of niet gewild, bewust of onbewust…
Het zijn depressies, stoornissen in de denkwijze, stoornissen in het sociale omgevingsveld, die ons tot gekke handelingen kunnen zetten. Handelingen, die we normaal niet zouden doen.
Het heeft tijd nodig, véél tijd, om deze stoornissen stukje bij beetje weer te laten herstellen.
Het herstel kan zelf gebeuren, met hulp van anderen, familie, vrienden, maar ook met hulp van specialisten.
Dat het herstel überhaupt gebeurt, is afhankelijk van de persoon zelf. Het inzicht dat er ‘iets mis’ is, en zelfs het besef, dat het ook zo is…Dat is de cruciale factor. De persoon in kwestie moet het herstel zelf willen.
De weg naar herstel duurt héél erg lang, en misschien wel het hele leven.
Het belangrijkste is, dat er mensen in de buurt zijn, die je geloven. Mensen waar je van weet, dat je ervan op aan kunt. Ook de persoon in kwestie moet op die mensen kunnen bouwen. Als dat niet het geval is, dan is de kans op herstel een stuk minder.
Alle stress-gevoelige factoren moeten verminderd worden, of zelfs even tijdelijk ‘uitgeschakeld’ worden.
Om van alle negatieve invloeden af te komen, is het noodzakelijk dat er in een totaal andere omgeving eraan gewerkt wordt. Dit beïnvloedt het herstel enorm!
Het is een ware kunst, om van een negatieve spiraal een positieve te maken.
Alle lichtpuntjes die voor een zogenaamd gezond mens vanzelfsprekend zijn, zijn voor iemand met een depressie heel ver te zoeken. Eén optie om die lichtpuntjes weer te laten verschijnen, is lichamelijke inspanning in de vorm van sport, zoals fietsen, rennen, wandelen. Lichamelijke inspanning in de vorm van gezonde sport, zorgt ervoor dat er in de hersenen een zogenaamd gelukshormoon wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat we alles net een beetje positiever zien. En hier begint het mee, de start naar een nieuw begin…
Elke dag minimaal een uur beweging op gestelde tijden, dit zorgt voor wat regelmaat in het leven.
Het voorzichtig opbouwen van een nieuwe werkinstelling, een werkritme, een dagritme, waarin bezigheid voorop staat, zonder enige druk of stress. Hiermee wordt het herstel nog verder bevorderd.
Bepaalde dingen kunnen natuurlijk niet van vandaag op morgen weer hersteld worden.
En uit eigen ervaring weet ik, dat het ook geen makkelijke weg is…
Maar zonder de steun van mensen die in je geloven, is het heel zwaar!
Op een bepaald punt van dat herstel, zal uiteindelijk weer een beetje zelfvertrouwen komen. Dat nieuwe zelfvertrouwen is in het begin héél erg kwetsbaar. Als dit nieuwe zelfvertrouwen in dat beginstadium met de voeten vertrapt wordt, dan is de kans op terugval enorm hoog, en kan zelfs tot een zwaardere depressie leiden.
Daarom is het noodzakelijk dat dit herstel in een beschermde omgeving gebeurt, zodat het zelfvertrouwen geleidelijk gesterkt wordt. Uit eigen ervaring weet ik, als dit goed gebeurt, de positieve gevoelens stukje bij beetje het leven weer aangenamer maken. Het zijn geen problemen meer, maar uitdagingen.
Mensen die nu in een depressie zitten, zullen dit in beginsel niet geloven. Maar toch is het zo !
Ik heb dit ook gehad.
Het vertrouwen wat vreemden in mij stelden, zorgde ervoor dat mijn herstel zelf iets sneller ging.
Ik ben nog lang niet daar waar ik zijn wil. Ik weet ook niet hoe het zal eindigen.
Maar dat is iets, daar denk ik nu niet meer aan…
De lichtpuntjes, dat zijn die situaties, waarbij iemand ervan gewaar wordt, dat er iets positiefs gedaan is.

-

Iemand die géén depressie heeft, of een stoornis van gelijke aard, weet absoluut niet wat iemand doormaakt die dit wel heeft. Het is van belang, iedereen in zijn of haar eigenwaarde te laten.
En het is raadzaam geen ‘advies’ te geven, over hoe het wel beter kan.
Dit advies kan alleen door de echte specialisten gegeven worden, en niet door leken die denken ergens verstand van te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten