Info en meer

maandag 25 april 2011

Raakt Nederland achter met duurzame energie?

zonnepaneel Volgens diverse bronnen raakt Nederland steeds meer achter als het gaat om duurzame energie. De reden hiervoor is volgens deze bronnen het inslinken of zelfs stopzetten van de overheidssubsidies en andere maatregelen.
Maar is dit daadwerkelijk zo?
In Limburg, om deze provincie even als voorbeeld te nemen, worden diverse plannen al deels uitgevoerd. De provincie Limburg streeft er naar om voor 2020 op grote schaal duurzame energie in te zetten. Dat wil zeggen, duurzame energie opwekken, een energiebesparing van ruim 20% te realiseren, en ook de uitstoot van kooldioxide met minstens 20% te verminderen.
Volgens de informatie op de pagina van Imtech, heeft de Provincie Limburg dit bedrijf geselecteerd, voor de realisatie van twee duurzame energiecentrales.
Zullen andere bedrijven zich hierbij aansluiten?

Het plan is om deze energiecentrales te realiseren in Venlo en Maastricht. Zodra deze twee centrales gerealiseerd zijn, kunnen ruim 65.000 Limburgse huishoudens verzorgd worden met de noodzakelijke energie. Er zal hierbij gebruik worden gemaakt van een heel unieke serie van high-tech energieoplossingen. Er kan gebruik worden gemaakt van zonne-energie, warmte-kracht koppeling (gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit – kracht – met een hoog rendement), energie uit water (denk aan waterkracht-centrales), windenergie, biomassa en vergisting. Volgens de informatie zal er een combinatie van minimaal drie van deze energieoplossingen gebruik worden gemaakt.
Betekent dit dus dat men dan probeert ALLE energieoplossingen te gebruiken?

Zelf denk ik niet dat Nederland achter raakt in betrekking tot duurzame energie. Het klopt natuurlijk wel dat onze oosterburen in Duitsland véél verder zijn. En bij het recente staatsbezoek aan Duitsland heeft onze koningin grote interesse getoond aan de inspanningen die Duitsland uitvoert, om duurzame energie te creëren.
Als alle landen van de EU zich gaan inzetten hiervoor, om in een goed samenwerkingsverband duurzame energie te maken, dan zal zelfs voor 2020 alles gerealiseerd zijn op zeer grote schaal.
Is dit een utopie? Of zou het zo maar kunnen gebeuren dat dit werkelijkheid wordt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten