Info en meer

maandag 10 april 2017

Wat zijn de vooruitzichten van solliciteren op oudere leeftijd ?


Volgens de huidige statistieken begint de economie in Nederland weer een beetje op te bloeien. In de Randstad merk je dat aan een daling van werkelozen. In die regio heeft men ook een zeer groot aanbod van diverse functies.
Maar wat is er aan de hand in Limburg?
De meeste functies die in de Randstad aangeboden worden, zijn hier in Limburg allemaal al bezet. En als er al een functie beschikbaar is, dan wordt deze veelal intern bezet, of men zoekt in een eigen netwerk. De vacatures die dan toch geplaatst moeten worden zijn een 'verplichting' van de overheid. Mensen lekker maken, en dan een afwijzing versturen.


"Mensen die werk hebben, kunnen blij zijn dat ze hun baan hebben. Dat was vroeger zo, dat is nu zo, en dat zal altijd zo blijven."

Mensen die op leeftijd zijn en uiteraard ook de verplichte sollicitaties uitvoeren, zitten weer met een ander probleem. In de meeste gevallen hebben deze 'ouderen' een schat aan ervaring en hebben ze behoorlijk wat kwaliteiten in huis, veelal met de verschillende diploma's, maar zo af en toe ook zonder.

De ouderen met diploma's komen ook wel aan de bak, daar zij meestal ook in hun eigen netwerk aan een betaalde baan kunnen komen, zonder tussenkomst van een mediator.

De ouderen zonder diploma's hopen ooit nog eens een keer weer aan te bak te komen. Het lijkt wel alsof deze groep werkzoekenden, dan wel langdurig werkelozen, door onze samenleving compleet aan de kant wordt geschoven, of schijnbaar geheel wordt vergeten.
In héél veel gevallen hebben juist deze ouderen meer dan genoeg ervaring, vaak zelfs nog meer ervaring dan hun gediplomeerde collega's. Dan nog wordt deze groep van gemotiveerde werkzoekenden 99,99% volledig aan de kant gezet. Ze worden 'netjes' afgewimpeld. Callcenter-werkzaamheden zijn zelfs al niet meer goed genoeg. In veel gevallen solliciteert juist deze groep ook naar functies, die zelfs nog door laaggeschoolden worden uitgeoefend. En ook hier worden deze gemotiveerde mensen, zowel mannen als vrouwen, compleet en geheel ondergewaardeerd.

Als je verplicht bent te solliciteren, dan doe je dat gewoon! Je houdt alles bij, om het ook zo duidelijk mogelijk te maken voor de betreffende uitkerende instantie. Dit geld voor mensen met een WW-uitkering en ook voor mensen met een bijstandsuitkering.

"Je moet wel solliciteren blijven, anders wordt de uitkering gekort…"

Maar wat, als het solliciteren voor de meesten uitzichtloos wordt? Wat als je 40+ bent , of 45+? De Participatie-wet is in principe een degelijk middel, echter lijkt dit alleen te werken op zeer korte termijn. Mensen die al langer dan 5 jaar werkeloos zijn, worden in veel gevallen hopeloos depressief, omdat er geen enkel uitzicht is naar verbetering in hun eigen financiële situatie.
Ik ben van mening dat deze groep van niet gediplomeerde of gecertificeerde 40,- 50,-en 60-plussers van onschatbare waarde zijn, door hun kennis, hun ervaring en hun gedrevenheid om toch vooruit te komen. Een deel heeft vrede met de eigen situatie, maar een ander deel is dusdanig bedreven om hun netwerk te vergroten, hun kennis verder te vergroten, door toch ervoor te kiezen een cursus of opleiding te volgen – hoe lastig het ook kan zijn.
De verschillende mensen waarmee ik heb gesproken hebben dan ook hun armen uitgestoken en hebben de cursus of opleiding afgerond. Een héél klein deel heeft dan toch uiteindelijk een baan gekregen, maar de meesten zitten nog steeds erop te wachten.

Wat zou de toekomst brengen als....
De overheid moet een nieuwe instantie creëren of misschien wel een nieuwe wet invoeren, die er voor zorgt, dat ouderen ook weer normaal aan het werk kunnen. Dat men alle bedrijven in Nederland verplicht een bepaald percentage aan ouderen aan te nemen met minimaal een jaarcontract.
Door mijn eigen berekeningen durf ik te voorspellen, dat onze economie, en vooral de economie hier in het zuiden, een behoorlijke boost hierdoor kan krijgen. Zodanig zelfs, dat de economie hier in het zuiden nog sterker wordt dan in de Randstad.

"Maar voorlopig is dit helaas nog steeds een droom!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten